Verkeersregelaars

,

Kanarie-geel hesje met een oranje vlak waarop een reflecterende driehoek zichtbaar is. Je ziet het van verre, daar staat een verkeersregelaar.

Waar kom je ze tegen?

Als je erop gaat letten kom je ze op vele plekken tegen, namelijk bij:

  • het laten oversteken van schoolkinderen;
  • het regelen van het verkeer naar parkeerlocaties van winkelcentra, strand of andere een drukke locatie;
  • werk aan de weg;
  • het begeleiden van vrachtwagens;
  • en verder op nog veel meer plaatsen.

Verkeersregelaar ben je niet zomaar

Alleen het aantrekken van een officieel hesje, polo of jas is niet voldoende om het verkeer te gaan regelen. Vanaf 2009 is er de regeling verkeersregelaars waarin is vastgelegd waaraan deze personen moet voldoen.

In de regeling wordt onderscheid gemaakt in 4 soorten verkeersregelaars:

  1. Verkeersbrigadiers (vanaf 10 jaar)
  2. Evenementenverkeersregelaars (vanaf 16 jaar)
  3. Beroepsverkeersregelaars (vanaf 18jaar)
  4. Transportbegeleiders (in bezit van rijbewijs B, geen beginnende bestuurder)

Waarom altijd daar waar jij bent?!

Voor je gevoel zijn ze er altijd als jij ze niet nodig hebt en ze ervoor zorgen dat jij niet snel verder kunt. Juist het tegenovergestelde is waarvoor ze er zijn. Zij moeten het verkeer zo regelen dat alle verkeersdeelnemers op een goede manier van de weg gebruik kunnen maken.

Het is zoals de verkeerslichten, die noemen we stoplichten. Deze zijn er niet alleen om jou te laten stoppen maar zo voelt dat blijkbaar wel.

Opleiding

Elke verkeersbegeleider heeft een opleiding gedaan.

  • Verkeersbrigadiers krijgen een opleiding van de politie.
  • Evenementenverkeersregelaars volgen online een opleiding via www.verkeersregelaarsexamen.nl waarna ze een certificaat ontvangen dat 1 jaar geldig is.
  • Beroepsverkeersregelaars en transportbegeleiders volgen een opleiding bij een commerciële organisatie van 2 of 3 dagen die bestaat uit een theorie- en praktijkdeel. Het theorie-examen is een staatsexamen. Een afgevaardigde van de politie beoordeelt het praktijkgedeelte. Wanneer het theorie- en praktijkexamen is behaald ontvangen deze verkeersregelaars een gewaarmerkt certificaat. Dit, samen met een VOG, kan gebruikt worden om een aanstellingspas aan te vragen. De aanstellingspas pas is 5 jaar geldig.

Aanwijzingen

Iedere verkeersdeelnemer is verplicht de aanwijzingen van een verkeersregelaar op te volgen. Deze gaan voor alle andere verkeerstekens of verkeersregels. De aanwijzingen worden geven met handgebaren. Bij een verandering in de aanwijzing vraagt de verkeersregelaar de aandacht met een fluitsignaal.

Dat stopteken snappen we allemaal nog wel. Herken jij ook de 6 andere aanwijzingen? Bekijk de video op ons YouTube-kanaal waarin deze duidelijk worden gemaakt. Als extra hebben wij de aanwijzingen naast elkaar gezet op 1 document. Dit is hiernaast gratis aan te vragen. Je ontvangt het document, met de 7 aanwijzingen, dan direct in je e-mailbox.

Verkeerseducatie

In onze nascholingen komt de verkeersregelaar regelmatig aan bod. Op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen van de verkeersregels is belangrijk. Zeker voor iemand die dagelijks onderweg is.

En o, ja….

Wat je gevoel ook is, als de volgende keer een verkeersregelaar ziet, bedenk dan dat hij een hele dag op die plek staat. Warm, koud, zon of regen, meestal meer dan 8 uur. Zo lang op 1 plek staan is fysiek zwaar. Toon wat respect en heb geduld. Ga er van uit dat iemand daar met de beste bedoelingen staat en niet om jou tegen te werken.

 

Vraag hier het overzicht van de aanwijzingen aan:

Je ontvangt het document direct in je Email